Запам'ятати мене з цього комп'ютера
Рыболовный интернет-магазин Фиш-мир
Відповісти Сторінка 1 з 1 [ 5 повідомлень ]
товстолоб

Клубівець
Аватар користувача
З нами з:
24 березня 2013, 17:18
Повідомлень: 677
Звідки: Ternopil
Дякував (ла): 84
Подякувати: 73
Повідомлення
Додано: 26 квітня 2013, 21:37
хтось ловив лобатого ціленаправлено, де, як успіхи, методи, снасті?
в інтернеті багато інформації є, якщо є в когось практичний досвід і знання підтверджені практикою, можете поділитись тут.


Клубівець
Аватар користувача
З нами з:
24 березня 2013, 17:18
Повідомлень: 677
Звідки: Ternopil
Дякував (ла): 84
Подякувати: 73
Повідомлення
Додано: 30 квітня 2013, 20:48
всі вважають товстолоба сорною рибою і ніхто не ловить?


Активний дописувач
З нами з:
11 квітня 2011, 10:19
Повідомлень: 125
Звідки: Тернопіль
Дякував (ла): 17
Подякувати: 47
Повідомлення
Додано: 02 травня 2013, 12:01
Спробую описати свої спостереження за цією захоплюючою рибою, з точки зору підвоха, без описів методів охоти і зайвої лірики.

Товстолоб в основному стайна риба, яка постійно рухається в товщі води. Зустрічав два види білі і темні, (не знаю як правильніше називаються по науковому). Харчується фіто планктоном, фільтруючи воду на ходу. Споживає дрібних рачків і дрібну рибку. Бачив як пасеться на мілководі віддаленому від берега копаючись в ракушці, а також в очереті на зарозших водоймах. Цю рибу акліматизувати з швидких річок.

Нереститься на сильній течії і при певній температурі. Якщо цих умов немає, то ікру "перепалює" у собі перебуваючи в постійному русі. У нас розводяться в рибгоспах, рибфермах, для зариблення інших водойм. Товстолоба використовують як природного меліоратора разом з білим амуром. Риба росте дуже швидко, досягнувши 5кг не має ворогів, бачив рибин до 40кг в наших Західних краях, тай багато чуток гуляє навколо нашого озера.

Поведінка цієї риби схожа з поведінкою жереха і морського пеленгаса. Велика швидкість, різка зміна напряму руху, все це є. При відчутті загрози різко стартує з місця, видаючи звук подібний до стуку (чути під водою), при цьому у на місці старту залишає зелені випорожнення. За цим «какашкам» по дні, їхнім кольором, товщиною можна судити про наявність риби на даній ділянці.

Навесні при прогріванні води до 18гр спостерігається «нерестовий хід» коли інсктинти прокидаються, риба переміщається на максимальну течію і більш теплу частина водойми, триває це десь тиждень. У нас це яскраво спостерігається на Дністрі у Заліщицькому районі. Для місцевого населення це кландайк. Вернимся до водосховищ де в нерестовий хід риби ходять величезними стаями, більшою мірою поверху, інколи бючи хвостом по воді. На малих водоймах в безвітряну сонячну погоду не боїться заходити в рідкий очерет. Зустрічав лобика стоячого головою вниз намагаючись об'їсти нижню частину очерету, можливо нарости ракушки. Знаходив по кромці рідкого очерету, риба стояла у воді на глибині 1,5 метра, за очеретом до 5 метрів трава, потім голе мулисте дно з різким ухилом на глибину.

Літом стаї розбиваються на дрібніші 3-7 штук і одиночок, рідше зустрічав великі стаї. Літом вони мігрують по всій водоймі, більшою мірою на межі світла-тіні і по дну. Піднімаються тільки у вітряну погоду, проявляючи активність, пояснюю це збільшенням кисню у поверхневих шарах від білих борунів. На світанку а іноді і перед заходом сонця, стаї цих риб підходять до берега, де тримаються на межі глибини і мілини, повільно переміщаються від одного острівця рослин до іншого. Коли ж сонце піднімається над горизонтом, товстолобики, покидаючи цю зону, відходячи дальше від берега. Далі вони тримаються на відносній глибині біля піщаних мілин з несильною течією або біля підняття глибини так звані банки. У товщі води, на межах мутного і чистого і світла і тіні.
У малих зарозших водоймах, це відкриті коридори, кромка очерету з переходом на глибину. У таких ставках ходить всюди - три кілометра для «бешеної» собаки не круг.
В більших водоймах зі слабкою течією, як правило біля великих ям або глибоких аномалій дна, де по кромці тверде дно, так само з присутністю течії.
На широких річках довгі форватерні бровки або наявність перекату. Поєднання течії і обратки це ідеальне місце, ну і віддалення від берега обов'язково. У всіх випадках повинна бути середня глибина водойми чи річки, ця середня глибина по суті орієнтир перебування товстолоба.

Восени починають збиратися в великі стаї, де крупна риба завжди йде в кінці і знизу. У цей час риб переміщаються по всій глибині, їх можна зустріти як на глибині так і зверху і ходять по всій водоймі нагулюючи жир. Ближче до зими збиваються в плотні косяки, і опускаються на максимальні глибини. Товстолобик та амур взимку змішуються в стаях так як їдять одне і теж саме.

Коли риба є, вона обов'язково хоч трохи проявляє себе. Це або часті, або дуже рідкісні сплески, як би бючи хвостом по воді, де бризги летять в одну сторону, і саму рибу не видно іноді тільки хвіст. Як правило ці прояви виражені локально, в певному радіусі видно то тут то там бризги. Можна примітити що така поляна не швидко переміщується. Такі прояви характерні для жируючої риби в основному рано вранці або ввечері після заходу сонця. Коли при повному штилі на світанку сісти на березі і в бінокль роздивлятися гладь, можна побачити не тільки всплески а і буруни які робить ця риба. Ще одне, товстолоб як і будь яка риба дуже любопитна. Спокійно підходить до великого обєкта на воді кружляючи навколо нього і навіть проходячи під ним. При тій умові що обєкт нерухомий і не видає ніякого звуку.

Погода. Якщо стоїть довга стійка погода, товстолоб крутиться в улюблених місцях. Помічено, що ця риба, як і інші чуйно реагують на зміни в погоді. При різкій зміні або сильній жарі, опускається на дно де спокійно крутиться в одному місці. Тоді можна безрезультатно годинами шукати його присутність, а він стоїть тільки в одному місті. Плюхається або грає він практично завжди (якщо звичайно є) трохи перед дощем, трохи під час дощу, і близько години після дощу, за умови що дощ не був ураганом, а звичайний літній дощ після якого слідує період відносного спокою. У теплу і вітряну погоду поднімаестся з глибини швидше після обіду ніж до, але тут системи ніякої немає, і в такі дні піднімається на рівень від 5 до 2м від поверхні (враховуйте що я описую поведінку товстолоба від 10кг і більше у водоймах з глибиною до 20м). Також типове підняття його у товщі води в похмуру погоду, пояснюю це підняттям межі світла і тіні. У спеку і штиль він любить гуляти вранці і ввечері. Коли цвіте вода простіше його знайти над ямами і над прилеглими до них мілинами. Якщо ж погода тиха і сонячна (спекотна) він плаває під самою поверхнею і фільтруючи воду збирає собі корм, не завжди при цьому плюхає хвостом. У нього є місця годівлі або вірніше шлях годівлі. Так як ми говорим в основному про стоячу водойму, то скоріше за все він буде ходити по його "смачному" маршруту і фільтрувати зоопланктон, враховуючи погодну ситуацію на даний час.

На мою думку розпочинати пошук товстолоба потрібно з спілкування з місцевими рибаками на рахунок де і коли приблизно він любить годуватися. Потім шукати його найкраще з човна, за допомогою ехолота на середній або максимальній глибині. В іншому випадку в тихий і жаркий день з носа човна вдивлятися в гладь води. Якщо пощастить то зможете спостерігати в 2х-3х метрах навколо, групи риб які плавають під самою поверхнею. З берега ловити товстолоба можливо за умови мілкого малого озерця з великою кількістю риби.

Це все що зумів згадати, не претендую на абсолютне тверження, по можливості коректуйте. Вдалої рибалки.
За це повідомлення автора taras_shl подякували: 5
Babai (04 травня 2013, 08:30), pikehunte100 (02 травня 2013, 23:43), грифон (03 травня 2013, 09:45), Tarastt (07 червня 2013, 10:15), tedden (02 травня 2013, 13:36)


Постійний відвідувач
Аватар користувача
З нами з:
19 лютого 2013, 12:20
Повідомлень: 244
Звідки: тернопiль
Дякував (ла): 205
Подякувати: 177
Повідомлення
Додано: 02 травня 2013, 23:56
Хоча товстолоба не ловлю,але прочитав з великим задоволенням.Все написано точно i грамотно,на профессiйному рiвнi.Цiкаво,чи э у вас такi самi спостереження за щукою?Якщо так,дуже сподiваюсь побачити Ваш погляд на цю рибу у вiдповiдному роздiлi.
Востаннє редагувалось pikehunte100 в 04 травня 2013, 22:00, всього редагувалось 1 раз.

Активний дописувач
З нами з:
11 квітня 2011, 10:19
Повідомлень: 125
Звідки: Тернопіль
Дякував (ла): 17
Подякувати: 47
Повідомлення
Додано: 04 травня 2013, 18:49
pikehunte100 дякую, по щуці треба зібратись думками, давно вже не полюю на неї.

оснастка на товстолоба http://youtu.be/OwbTtzTkzQo

і таке буває http://youtu.be/d-yRtdoSPzA

Показувати повідомлення за: Сортувати за
Відповісти Сторінка 1 з 1 [ 5 повідомлень ]

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей

Доступно

Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете додавати файли у цьому форумі
Знайти:
Вперед:   
cron