я завжди коптив на суміші тирси ольхи і фруктових дерев (вишня, слива, яблуня, черешня), не завжди тирсу ольхи знаходив то брав просто тирсу фруктових, але не дрібну дуже, брусочки не використовував, не знаю як вони себе поводять,
хто яку стружку використовує? чи є можливість використання не стружки а самих брусочків деревини, чи буде той самий ефект?
думаю варто використовувати стружку листяних порід дерева, які не мають смол (яблуня , груша, ясен, береза, вільха, клен , дуб і т. д.) Часом додаю зелені листки або сирі гілочки винограду або вишні. Тирсу стараюсь не використовувати (швидше тліє від стружки ) Хвойні породи і технічна деревина - табу!
Думаю як би ти нарізав кубіками по 3-4 см деревину все було б гуд. Для себе вибрав самий оптимальний варіант - стружка з-під бензопили , виглядає так :
Думаю як би ти нарізав кубіками по 3-4 см деревину все було б гуд. Для себе вибрав самий оптимальний варіант - стружка з-під бензопили , виглядає так :
також думав над цим варіантом, правда змащування ланцюга мастилом мене заганяє в ступор, моя пила лиє масла досить багато (((
Я для цього діла придбав електрорубанок. З сели притарабанив 1 колодочку вільхи та 1 колодочку лісової вишні. Перед коптінням 5 хв і ...................
я користувався звичайним рубанком, виходила стружка те що треба, правда багато стружки їм не зробиш, а от електрорубанок саме те ! швидко і без напряга
Головне памятати правило - копчені страви не варто часто споживати, хоча вони й смачні. Копчене дуже шкідливе для організму, в димі стружки дерева канцерогенні речовини, а це може викликати рак.
ти так не лякай людей а то ніхто копченого їсти не буде хоч те що в магазинах продають може бути і шкідливіше набагато, хто зна з чого його виробляють, але ти правий, зловживати не треба, я не завжди з уловом буваю, що можна покоптити, хоч і бувало, чотири-п'ять кокунів по 400-500 грам, а не було де зробити, так як уявив собі їх копченими,.... ну і скумбрію закоптити теж фест, ну і сальце або бочок, коли куцю зарізали закоптити, рідних, близьких, да і себе трохи уважити, чи курочку або стегна... ладно закінчую писати, а то вже.. головне не забувати - всього в міру, що занабто то не здраво !!!
Вирішив і я поділитись досвідом. Коптілку таку маю четвертий рік. Вже друге дно наварив. Ніякого водяного затвору нема , просто кришка.Тирса, вірніше геблівки дубові використовую (коллєга меблі робить) Якихось особливих рецептів не використовую.Фішка в тому щоб рибка в міру солена получилась.Пробував по різному і різні види риб.Заре копчу в основному щуку і окуня також дуже смачно виходить лящ і товстолоб. В ропі рибу не мочу(гєморно). Чищену рибу , можна свіжу можна з морозилки, просто натираю сіллю, на більших екземплярах по спині роблю надрізи.Через годину в коптілку.Відколи дим з під кришки пішов засікаю 20хв для малої і 35-40хв для великої риби. Клись викину фотки.Тут головне гарна компанія і пару відер пива .
За це повідомлення автора FISHHANTER подякували: 3 parawyt (09 січня 2015, 22:14), Rivs2010 (18 вересня 2014, 05:51), tedden (18 вересня 2014, 09:06)
З нами з: 05 липня 2019, 16:50Повідомлень: 3Звідки: Харків
Дякував (ла): 0 Подякувати: 0
Додано: 08 липня 2019, 10:16
Добрий день! Приєднаюся до бесіди. Маю домашню коптильню, в мене не саморобна, а покупна. Для копчення користуюся щепою з вільхи, яблуні, бук, черешня. Виходить смачно. Проблем зі смаком стороннім не маю. Вільха вона універсальна, підійде до всього. Можливо в деяких коптильнях і можно використовувати тирсу, проте я коли купував мені рекомендували все ж саме щепу. Вона не так швидко перегорає. Також зручно коли в коптильні є піддон для стікання жиру під час копчення.
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей
Доступно
Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі Ви не можете додавати файли у цьому форумі