Запам'ятати мене з цього комп'ютера
Рыболовный интернет-магазин Фиш-мир
Відповісти Сторінка 1 з 1 [ 11 повідомлень ]
Жерех

Администратор
Аватар користувача
З нами з:
25 листопада 2008, 22:58
Повідомлень: 555

Дякував (ла): 619
Подякувати: 493
Повідомлення
Додано: 27 листопада 2008, 17:32
стаття Невловимий дністровський жерех

Про жереха в київських журналах писано-переписано десятки разів, проте спробували б ці автори спіймати їх на Дністрі, де він дуже рідко показує свою присутність могутніми ударами хвоста, і шукати справжнього великого жереха треба майже навгад!

В Дністрі я їх ловив і на мілинах-перекатах, і на глибоких ямах, і на виходах з цих же ямів, як на швидкій течії, так і в місцях без неї - ловити жереха в нас важко, це не Дніпро, коли за якихось 40 хвилин мені вдавалося зловити 20-30 рибин, проте більшість з них відпускав і брав зазвичай 3-4 найбільших, справді вартих уваги. На Дніпрі, як, - вийшов на човні, подивився, де є скупчення чайок, кастмастер чи оберталка у воду - і жерех на кукані. На Дністрі ситуація зовсім інша, щоб впіймати жереха хоча б на 1,5-2 кіло, треба добре походити і помахати спінінгом. От і кажуть місцеві, що хватів (чи фатів) немає - перевелися, чи вибили електровудками. Отже…

В перших числах травня, коли стоять спекотні дні, а повітря наповнене пахощами садів, я ловлю або головня на хруща, або жереха, зазвичай на воблери та дрібні оберталки. В цей час голодні жерехи, вернувшись з гірських приток Дністра йдуть на свої літні стоянки і трохи спочивши, починають снувати по перекатах і бистринах за живим мальком і хрущами. В цей час я готую спінінг Balzer Miami 5-25 г, 3 м і з безінерційкою Jaxon Harmony Lx 300, на якій монофілка 0,22-0,33 мм, запасаюсь воблерами типу Rapala Cont Down і блешнями Spinex Mosqit №1 різних кольорів. Вирушаю на Дністер, у цей час гарно на ньому: ще не зійшов вранішній холодний туман і на траві стелиться роса, сонце за горизонтом, але вже кинуло свої перші промені на воду. Година шоста. Приходжу на річку і починаю кидати воблери на перекат глибиною так 1,5-2 метри, зазвичай стаю на косі і спускаю воблер вниз метрів на 50, починаю повільно підмотувати котушку так, щоб принада йшла до дна, зазвичай ранок починаю з Rapala Magnum 5 см - білий з червоними рисками. Хоч це не догма і все залежить від освітлення і в яких шарах води знаходиться риба, треба подати блешню так, щоб риба побачила, просто уявіть собі її під водою, наприклад, ловимо жереха. Він в цей час стоїть на дні чи впівводи і дивиться, чи не надпливе щось смачне і в цей час ми кидаємо білий плаваючий воблер, який занурюється сантиметрів на 30, риба його не бачить, бо дивлячись зверху, блешня зливається з небом. Якщо ж ми подамо чорний плаваючий воблер, то ніяка риба, гарантую, не поліниться хапнути його. Це легка здобич - поранена рибка. Того результату можна домогтися, якщо запропонувати білий тонучий воблер, який би йшов біля дна чи бив об дно лопастю, створюючи хмарки каламуті, риба точно побачить його, навіть якщо буде впівводи чи на поверхні, білий воблер виділятиметься серед підводних предметів.

Отож, як рибалите - думайте, як риба, і уявляйте, як повелися б ви на її місці. Повірте, ніяка, навіть сита риба, не пропустить рибку, але лише в тому випадку, якщо бачитиме її. Будь це щука, окунь, судак, головень, форель чи то той самий жерех. Якщо покльовок немає, то зазвичай ставлю темно-синій Rapala Magnum 5 см, він нагадує бичка і при проводці має досить широкий крейсерський рух, якщо і це не спрацьовує, то йду далі на інше місце. За довгі роки ловлі жереха я переконався, що навесні жереха слід ловити вранці на глибоких перекатах 1,5-2 м, вдень вони зазвичай перемішуються на виходи з ям, де глибина до 3,5 метрів і тиха течія. В першому випадку ставимо плаваючі воблери з широкими лопастями. Особливо гарно себе зарекомендували Rapala Count Down двоскладний розфарбований під форельку. Це чудова блешня на жереха в будь-яку пору, свого часу він приніс мені 5-кілограмового жереха і судака на 3800 г, неодноразово щастило ловити жереха на Rapala Super Shad Rap, срібну з чорною точкою. Хоча це чисто щуча і окунева блешня, проте на неї клюють жерехи до того не менших ніж на кіло не ловив. Увечері жерех йде на вранішні місця. Настає літо, хват йде на мілкі місця, та все ж активний кльов тут спостерігається з 19 години до темноти. В цей час добре ловити на яскраво-червоні, жовті і оранжеві оберталки (Mepps Fluo №0-3), непогані воблери до 5 см довжиною, теж яскравих кольорів, світло в воді запалюється таким чином, що яскраво-флюоресцентний колір здається цілком природним і здалеку подібний на рибку-жертву. Цікаво можна половити ще на одну снасть, в якій поєднані 3-4 приманки. Отож, до кінця жилки 0,20 мм прив'язуємо плаваючий воблер, далі на 15-сантиметрових повідках (0,18) на гачках №7-8 маленькі силіконові рибки: кальмарики або твістери. Правда, на них часто клює дрібнота: головені і окунці, за вечір зазвичай є до 7 кіло риби. Проте, в цей час я віддаю перевагу поплавчанці і ловлю сома на донки. Літніми ранками жерехи сидять на глибині 1,5 метрів і швидкій течії, тут вже більше підійдуть оберталки типу long №2 з червоною відбиваючою плівкою, проте багато зачепів, адже любить в цей час посидіти фат під каменями, як головень, де межа тихої і швидкої течії, де багато верхоплавки.

Тут знову в бій іде Rapala Count Down під форельку, проводка повільна з паузами - ривками. В цей час цікавіше ловити донкою, може сісти на гачок інший крупний сом, головень і лящ. Восени жерехи переміщуються на ями і виходять пополювати ранками і вечорами на виході з цих же ямів. Лов стає незручною, блешню треба вибирати невелику і таку, щоб торкалася дна, збиваючи хмарки каламуті, підійде джиг-головка із дощиком, проводка ривками. Непогано в цей час показав себе Rapala Super Shacl Rap тільки без сталевого повідка не обійтися - розгулялися щуки й судаки. Вони своїми зубами перекусять жилку 0,30 мм, але жерехи бояться додаткових повідків і на гачок частіше сідає щука чи той же судак, тут вже могутніша снасть, наприклад, вудлище 2,7 м і з тестом 30-60 г. Можна спробувати подати уклійку на донці чи пічкура - не відмовляться! Правда, від цих наживок він практично ніколи не відмовиться, та до вашої ловлі додасться проблема впіймати живця, проте, якщо вирішите, то повернетеся з хорошим уловом. Скажу чесно - ловити жереха люблю в травні-червні, тоді цікавіше. До того ж, не ловиться крупніший, не набридають 100-200-грамові жерешки, та й м'ясо недолюблюю цієї риби, і все частіше використовую принцип "впіймав-відпусти", хай живуть і розмножуються, і бачили б ви вигляд місцевих, коли відпускаю 700-грамових жерехів на волю. Як цим людям з сітями пояснити, що риболовля - це відпочинок і задоволення, а не спосіб набити кишені грошима і мішки рибою...

Володимир Махтура, м.Тернопіль

матеріали з сайту http://www.klue.com.ua


Активний дописувач
Аватар користувача
З нами з:
18 лютого 2010, 23:05
Повідомлень: 63

Дякував (ла): 122
Подякувати: 58
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 01:09
Пропоную обсудити таке питання - шанси ловлі жереха в Сереті.
Маю велику підозру, що він навесні заходить в Серет з Дністра на нерест. І, думаю, на початку літа скочується назад. Так само потупає і його молодняк як досягає 10 см зросту. Мої підозри підкріплені наступними фактами: за чотири сезони ловлі лише раз в березні (здається 2 роки назад) в с. Долина знайомому влетів жерешок грам на 400, також на маленькі воблерки і вертушки періодично сідають мальочки макс. 8 см, але виключно навесні і в червні. Пізніше червня на Сереті до кінця сезону жерех не попадається - це на 3-х рибаків.


Администратор
Аватар користувача
З нами з:
25 листопада 2008, 22:58
Повідомлень: 555

Дякував (ла): 619
Подякувати: 493
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 11:31
З дністра він не може зайти , бо на шляху є пару ГЕС : Касперівці, Більче Золоте, Скородинці...... Клювання екземплярів в с.Долина просто показує, шо ця риба мешкає на проміжку ріки від с. Скородинці і аж (припускаю) до Микулинець і в р. Гніздна.
На річці в скородинцях точно знаю шо він є, і то в не малих розмірах і в досить не поганій кількості - Старший знайомий рибак розказував як їздив туда його ловити. Ще, на мою думку велика популяція його має бути в р. Стрипа, яка протікає по Бучацькому районі, там нема на шляху ніяких ГЕС і захід на нерест з дністра йому відкритий....... :)


Клубівець
З нами з:
06 грудня 2008, 22:02
Повідомлень: 506

Дякував (ла): 358
Подякувати: 177
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 11:43
Наскільки я знаю, то жерех дуже добре клює на бльосна і не тільки весною.


Клубівець
Аватар користувача
З нами з:
22 грудня 2008, 21:09
Повідомлень: 622
Звідки: Тернопіль
Дякував (ла): 305
Подякувати: 220
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 12:15
Цитата:
ця риба мешкає на проміжку ріки від с. Скородинці і аж (припускаю) до Микулинець і в р. Гніздна.

Можу підтвердити ці прупущення тим фактом, що мій друг в 2008 році піймав приблизно біля Микуленець жереха біля 4-5 кіло.

А з приводу
Цитата:
Наскільки я знаю, то жерех дуже добре клює на бльосна і не тільки весною.

Скажіть де ?
%)
Можу сказати що така побудова речення складає враження що жерех це та риба яка клює добре на бльосна і в любу пору року.
Насправді цю рибу ой як не просто ось так взяти і наловити.
http://zemlian.com - розіграш безкоштовних фотосесій весь 2015 рік за репости

Клубівець
Аватар користувача
З нами з:
01 березня 2010, 14:11
Повідомлень: 379
Звідки: Тернопіль
Дякував (ла): 151
Подякувати: 229
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 17:00
Бачив як на р.Серет в с. Долина якісь сільські рибалки на зелений силікон 5см зловили Жереха біля 4кг а про рибу скажу шо вона дійсно невловима в наших річках. :hooked:


Постійний відвідувач
Аватар користувача
З нами з:
01 грудня 2008, 20:28
Повідомлень: 175
Звідки: м. Зборів, Тернопільська обл.
Дякував (ла): 7
Подякувати: 25
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 21:55
А також ця риба дуже осторожна


Клубівець
З нами з:
06 грудня 2008, 22:02
Повідомлень: 506

Дякував (ла): 358
Подякувати: 177
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 22:17
В нашій області жереха не так вже й багато, але хватає. Досить активно він харчується з другої половини весни до осені, мальком який гріється на сонці, травневим жуком, різними комахами які падають у воду здерев і кущів, які ростуть над річкою з течією та перекатами. Клює на силікон, воблери, бльосни. Звісно в кожному регіоні своя специфіка ловлі жереха. В Скородинцах жерех тоже є, що правда рідкий гість для спінінгіста. Розказував колєга, який майже там живе і часто рибачить, бачив на власні очі, як ловили і не погані екземпляри.


Активний дописувач
Аватар користувача
З нами з:
18 лютого 2010, 23:05
Повідомлень: 63

Дякував (ла): 122
Подякувати: 58
Повідомлення
Додано: 16 березня 2010, 23:44
Тож роблю (для себе) висновки. :skrob: Можливо хтось і непогодиться :pardon:
Дійсно, з Дністра йому не зайти (затупив :fool: ). Але популяція жереха в Сереті є, я б сказав навіть кілька - вище від Скородинців, на проміжку Скородинці - Більче-Золоте, і Більче-Золоте - Касперівці. Залишаюсь при думці, що він все-таки навесні піднімається вверх по течії, і напочатку літа скочується назад.
Проте з думкою
написав BOB
...ця риба мешкає на проміжку ріки від с. Скородинці і аж (припускаю) до Микулинець і в р. Гніздна.
, :stop: не погоджуюсь, бо Гнізна досить болотиста - а, наскільки мені відомо, жерех переважно тримається в місцях із біль-менш твердим дном і чистою водою. Також сумніваюсь у можливості ціленаправленого лову жереха в Сереті вище с. Долина - річка густо-заселена (багато сіл :russian: :WASSUP: :gan: ) - шуму він теж не любить чи боїться.
Отож, починаючи з червня, найбільші шанси на ловлю жереха - це річка і заплави с. Скородинці, також перекати вище по течії до с. Долина.
Все це - чисто мої умозаключенія :write: І на думку останньої інстанції я не претендую. :pleasantry:


Новенький
Аватар користувача
З нами з:
03 грудня 2009, 00:30
Повідомлень: 1
Звідки: Львів
Дякував (ла): 0
Подякувати: 0
Повідомлення
Додано: 26 березня 2010, 20:06
В с. Скородинці мої знайомі минулого року наловили трохи на коника. Сам на жереха не ходив, але бачив фото досить пристойних рибин. Правда там де він ловитьться часто якісь не місцеві чмурі люблять з'явитись з електровудкою. (((


Клубівець
Аватар користувача
З нами з:
19 травня 2011, 18:07
Повідомлень: 323
Звідки: Ternopil
Дякував (ла): 12
Подякувати: 143
Повідомлення
Додано: 18 грудня 2012, 20:38
Цього сезону часто попадався жерех на р. Серет в районі с.Шипівці Заліщицького району. Цілився на клена але були дні коли жерех вигравав по числу. От і задумався про ціленаправлену ловлю жереха. Шукаю людей які цим займались і мають певний досвід. Я перелопатив купу інформації в інтернеті і все таки знайшов багато цікавого. Планую полювати за цією рибою з весни на річках Серет та Дністер в Заліщицькому та Борщівському районах.

Показувати повідомлення за: Сортувати за
Відповісти Сторінка 1 з 1 [ 11 повідомлень ]

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей

Доступно

Ви не можете створювати нові теми у цьому форумі
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете додавати файли у цьому форумі
Знайти:
Вперед:   
cron